Sziluett angol módra ?!?!
18 hozzászólás
• Oldal: 1 / 2 • 1, 2
Sziluett angol módra ?!?!
kzozee érdekes képet rakott fel a vasnyúlon.."sziluett angol módra" beírással..
Az angol módi tehát azt jelenti, hogy az IMSSU szabályokat keverték a saját szabályaikkal, vagy ez egy másik szabályrendszer lehet?
Az eltérést abban láttam, hogy a célok távolabb vannak.. 10-15-20-25 méter helyett 20-30-35-45 méter, ami elég tetemes különbség. A célok nagysága, egymástól való távolsága (amennyire saccolható) kb. ugyanaz, de a "felrakás" is már nagyban eltér az IMSSU-ban szabályozottaktól. Konkrétan egy forduló tengelyen lévő bukócélok lehetnek, amiket a sorozat végén "felállítanak" egy húzásra
(nono..ebből nem viccet csinálni !!!) a talpakon álló célok helyett. (ilyen állványt gyakorlásnak csináltam és nagyon jól működik)

Tehát ez egy másik szabályrendszer, vagy helyi sajátosság?? (ez nemzetközi verseny lehet, vagy csak dísz a sok zászló?)
Az angol módi tehát azt jelenti, hogy az IMSSU szabályokat keverték a saját szabályaikkal, vagy ez egy másik szabályrendszer lehet?
Az eltérést abban láttam, hogy a célok távolabb vannak.. 10-15-20-25 méter helyett 20-30-35-45 méter, ami elég tetemes különbség. A célok nagysága, egymástól való távolsága (amennyire saccolható) kb. ugyanaz, de a "felrakás" is már nagyban eltér az IMSSU-ban szabályozottaktól. Konkrétan egy forduló tengelyen lévő bukócélok lehetnek, amiket a sorozat végén "felállítanak" egy húzásra

Tehát ez egy másik szabályrendszer, vagy helyi sajátosság?? (ez nemzetközi verseny lehet, vagy csak dísz a sok zászló?)
-

Guriga - Hozzászólások: 121
Re: Sziluett angol módra ?!?!
Ha angol, akkor yardban lehet a távolság (nem mintha úgy kijönne) a felhúzható célok pedig nem szabályellenesek
- zozo
zozo írta:Ha angol, akkor yardban lehet a távolság (nem mintha úgy kijönne) a felhúzható célok pedig nem szabályellenesek
A yard az tényleg az lehet (
A talpakon álló célok annyira pontosan le vannak írva, hogy azt gondolnám fix szabályok.. még az is szabályozva van, hogy a "forgatás" nem számít találatnak, csak a felbukó..
De ez jó hír akkor!!
Itt magyarban rendeztek már ilyen "felhúzhatós" versenyt, vagy a "talpas" a bevált?
-

Guriga írta:kzozee érdekes képet rakott fel a vasnyúlon.."sziluett angol módra" beírással..
Az eltérést abban láttam, hogy a célok távolabb vannak.. 10-15-20-25 méter helyett 20-30-35-45 méter, ami elég tetemes különbség. A célok nagysága, egymástól való távolsága (amennyire saccolható) kb. ugyanaz, de a "felrakás" is már nagyban eltér az IMSSU-ban szabályozottaktól. Konkrétan egy forduló tengelyen lévő bukócélok lehetnek, amiket a sorozat végén "felállítanak" egy húzásra(nono..ebből nem viccet csinálni !!!) a talpakon álló célok helyett. (ilyen állványt gyakorlásnak csináltam és nagyon jól működik)
Szerintem nem sokan örülnének ha mi is ezekre a távolságokra tennénk ki a célokat főleg a 7.5J puskát használók. A felhúzható célok nem tilosak nálunk sem csak sokkal drágábbak, itt az alkalom vegyél egy egy 40 célos készletet és csinálj versenyt.
CZ-200-S Nikko Diamond 10-50x60
-

AirArms - MFTSZ versenyző
Csinálni akkor olcsóbb ;)AirArms írta:A felhúzható célok nem tilosak nálunk sem csak sokkal drágábbak, itt az alkalom vegyél egy egy 40 célos készletet és csinálj versenyt.
már kértem ajánlatot 1m2 saválló 3mm vastag táblára amin a 4 formából a lehető legtöbbet tudnánk kihozni... plazmavágóval a minimálisra lehet a hulladékot kihozni..
Remélem nemsokára realizálódik..
-

Guriga írta:Tehát ez egy másik szabályrendszer, vagy helyi sajátosság?? (ez nemzetközi verseny lehet, vagy csak dísz a sok zászló?)
Azt hiszem, első kézből származó infókat tudok adni: a képen látható sziluettekre konkrétan én is lőttem néhány nappal ezelőtt (NEFTA Classic, Pontefract, Anglia).
A sziluettek mérete azonos a szabványos MDLSZ versenyeken használttal, de a távolságok nem olyan könnyűek, mint nálunk, hanem a nemzetközi (amerikai, lengyel, német stb.) gyakorlatot követik: csirke 20 yd (18 m), disznó 30 yd (28 m), pulyka 36 yd (33 m), kos 45 yd (41 m). A figurák forgástengelye pár centivel lejjebb van, mint a talpuk, tehát bárhol találják el, mindenképpen leborul. Csak a leborulás számít, megingás vagy koppanás nem. Ha viszont ledől és visszacsapódik (csirkéknél, telitalálatnál néha előfordul), azt találatnak tekintik. Általában 20 lövéses a verseny, minden állatból 5 db, 2,5 perc lőidő és 1 perc pihenő a sorozatok között, és nem használható lövészkabát, kesztyű, puskaszíj.
A NEFTA Classic-on annyiban különbözött a rendszer, hogy mindkét nap 40 FT és 40 sziluett cél volt, és az összesített eredmény volt a lényeg, de díjazták külön az FT-t és sziluettet is. Az FT a szokásos módon ment, és bár csak 40 mm-es célok voltak, nem unatkoztunk... A sziluett viszont úgy ment, hogy szólították az első négy versenyzőt, a csapattársuk bíráskodott közben, és kezdődött a daráló: tölts, majd 10 másodperc múlva tűzparancs, két és fél perc múlva egy perc pihenő, közben célok felhúzása, tölts, tűz. Aztán mindenki eggyel arrébb ment a disznókhoz és új lövők álltak be a csirkékhez, hamarosan már mind a 16 lőállásban (4 pálya volt kiépítve, 4x4 lőállással) lőttek a kollégák. Gyakorlatilag 30 perc feszített tempójú lövés 40 célra, elég stresszes meló.
Mivel ennyi sziluettet igen nehéz eltalálni, voltak egyéb nyerési lehetőségek is, pl. aki egy sorban mind az öt vagy mind a tíz állatot lelőtte, az kapott egy ezt tanúsító kitűzőt. Ennél jóval könnyebben megszerezhető a 'kacsa', ami annak járt, aki egy sorban egyet sem talált el. Az utolsó disznó a sorban pedig sárga volt, aki ezt eltalálta, annak a neve bekerült egy kalapba és részt vett a tombolán.
A sziluetteket ezen a távon már nem olyan magától értetődő lelőni, de volt azért, aki 39-et lelőtt a 40-ből! (és az egy hibája is egy csirke volt
-

maestro - Hozzászólások: 179
Bocs, a disznónál az a 30 yd inkább 27 m...
Amúgy, nem nemzetközi verseny volt, a zászlók a háttérben az Egyesült Királyság országrészeinek zászlói voltak, plusz az amerikai a sziluettek miatt (onnan vették át ugyanis) és a spanyol a két spanyol vendég miatt.
Amúgy, nem nemzetközi verseny volt, a zászlók a háttérben az Egyesült Királyság országrészeinek zászlói voltak, plusz az amerikai a sziluettek miatt (onnan vették át ugyanis) és a spanyol a két spanyol vendég miatt.
-

maestro - Hozzászólások: 179
Guriga írta:Csinálni akkor olcsóbb ;)
már kértem ajánlatot 1m2 saválló 3mm vastag táblára amin a 4 formából a lehető legtöbbet tudnánk kihozni... plazmavágóval a minimálisra lehet a hulladékot kihozni..
Remélem nemsokára realizálódik..
A 3mm túl vékony lesz főleg ha a jelenlegi távokra lesznek kitéve a célok, vissza fog pattanni és az erős puskák elég hamar elgörbítik majd a célokat ha ilyenből csinálod.
CZ-200-S Nikko Diamond 10-50x60
-

AirArms - MFTSZ versenyző
maestro írta:Azt hiszem, első kézből származó infókat tudok adni: a képen látható sziluettekre konkrétan én is lőttem néhány nappal ezelőtt (NEFTA Classic, Pontefract, Anglia).
Maestro!! Ez nagyon érdekes és tanulságos beszámoló volt, nagyon jó ötletekkel! (jelvények..tombola..stb)
Köszönet érte!
Tehát a NEFTA az egy szabályrendszer
-

AirArms írta:A 3mm túl vékony lesz főleg ha a jelenlegi távokra lesznek kitéve a célok, vissza fog pattanni és az erős puskák elég hamar elgörbítik majd a célokat ha ilyenből csinálod.
Szerintem is gyenge, de ezt vettem alapul:
"...MDLSz Szabálykönyvek Légfegyveres Sziluett Lövészet
2/5 oldal
Szabályok a valamennyi légfegyveres eseményekre
A. Célspecifikációk
A célok teljes méretű sziluettek 1/10-e a hivatalos IMSSU léptékszabványok szerint.
Acélvastagság 3 mm. A lábazat méretei: csirke 20 mm x 13 mm, disznó és pulyka 25
mm x 13 mm, kos 50 mm x 13 mm...."
A talpas szabályt meg a folytatásból:
"... A lábazathoz használt anyagnak ugyanannak
kell lennie, mint a cél anyagának. A láb vagy lábak minden cél esetben a lábazat
közepén..."
de mindig tanúl az ember..(pláne, ha kezdő..)
-

18 hozzászólás
• Oldal: 1 / 2 • 1, 2