Fegyvertartási engedély megszerzése

Az alábbi információk a 2011. decemberi állapotokat tükrözik. A közeljövőben várhatóak a fegyverekkel kapcsolatos jogszabályi változások. Amint ezek bekövetkeznek, frissítjük a cikket.

1. Sportegyesületi tagság

Ahhoz, hogy FT sportlövőként lehessen fegyvered, először be kell lépned egy FT sportegyesületbe (olyan egyesület, amelyik tagja az MFTSZ-nek), ahova tagfelvételi eljárással felvesznek, ki kell fizetni a tagdíjat, kapsz egy egyesületi tagsági könyvet („Kék könyv”). Kell hozzá egy igazolványkép is. A tagdíj mértéke egyesületenként más és más. Érdemes a helyileg legközelebbit választani. Fontos, hogy az egyesület legyen tagja az MDLSZ-nek is.

2. MFTSZ versenyengedély - opcionális

Magyar FT Szövetség versenyengedély. Elektronikusan igényelhető, 1500 Ft / év.
A Magyar Kupákon való értékeléshez kell (ezek a minősítő versenyeink), és ezzel igazolod, hogy tényleg versenyszerűen űzöd ezt a sportot.

3. Fegyverismereti vizsga

Tanfolyam + vizsga. Tanfolyamot sokan szerveznek. A tanfolyam ára változó, a vizsga 7000 Ft. Nem kötelező tanfolyamon részt venni, hogy vizsgázhass. A lakóhelyed szerint illetékes rendőrségen meg tudod kérdezni, hogy mikor tartanak vizsgát (igazgatásrendészet / fegyverügyintézés). A vizsgakérdések a vonatkozó BM rendeletben benne vannak (49/2004. (VIII. 31.) BM rendelet 4-es melléklete). Nincs külön légpuskára! A légpuskához a hosszú huzagolt csövű vizsgát kell letenni, de célszerű sörétes (hosszú huzagolatlan csövű) puskából és maroklőfegyverből is megcsinálni a fegyverismereti vizsgát (nem kerül többe), ha már úgyis jelentkezel. Nem egy nagy történet. Kb. 6-10 A/4 oldal elméleti anyag plusz pár, a gyakorlaton leadott lövés.

4. Sportorvosi engedély – alkalmassági igazolás

A következő pontban szereplő minősítő versenyen való induláshoz már kell a sportorvosi igazolás (és egyébként minden FT Magyar Kupa = minősítő versenyen is.) A területileg illetékes sportorvoshoz kell menni. Lövészetre kell kérni, 1 évig érvényes. Helytől függően kb. 1-3 hónapos előjegyzés van!!! A vizsgálat első alkalommal labor, vérvétel, EKG, szemvizsgálat és pszichiátriai vizsgálatokból áll, hosszabbításnál csak labor, EKG és gyors szemvizsgálat.

5. MDLSZ Minősítés – MDLSZ versenyengedély

Ezt az MDLSZ (http://mdlsz.sport.hu/) versenynaptárában látható IMSSU (sziluett) versenyeken lehet meglőni, MDLSZ versenyengedély birtokában, ami az egyesületednél igényelhető. Megkéred a versenyengedélyt (2000 Ft), az már elég ahhoz, hogy a versenyen elindulhass. Mire megkapod, a versenyengedélyen már a minősítő versenyeken szerzett minősítés is rajta szerepel majd. A sziluettekre az MDLSZ szabálykönyve szerinti "nem korlátozott légpuskával" kell lőni (tehát lőhetsz akár az FT-s vagy HFT-s 7,5 J-os puskával is). Csak minősítő verseny számít, sima sziluett verseny nem!!! A II. osztályú szintet kell elérned, ami nem nehéz. A minősítéshez három minősítő versenyen kell részt venni, de nem feltétlenül azonos versenyszámban. Egy praktikus tanács: ha nem sima IMSSU (sziluett – 2000 Ft), hanem IMSSU+hazai versenyszámokra érvényes versenyengedélyt váltasz ki 3000 Ft-ért, akkor a sziluett+gyorspont minősítő versenyeken mindkét versenyszámban indulhatsz, és ez a minősítés szempontjából már két versenynek számít.

6. Sportegyesület fegyvermegszerzési javaslata

Kell a sportegyesületi ajánlás –ahol tag vagy-, hogy sportcélra kell a fegyver. Ezt a lapot az MDLSZ-szel is le kell igazoltatni. (A nyomtatvány az MDLSZ honlapjáról letölthető.)

7. Területileg illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészet / fegyverügyintézés

Ezután kell beadni a BRFK-n személyesen a fegyver megszerzési kérelmet. (3000 Ft illetéke van) A nyomtatványt a rendőrségen adják. 60 napjuk van az ügyintézésre.
Mellékletként kell beadni: sportorvosi, egyesületi tagsági igazolvány, fegyver megszerzési javaslat, MDLSZ minősítési igazolás (MDLSZ versenyengedély), orvosi alkalmassági igazolás (fontos, hogy ezt külön papíron kell kérni, a vonatkozó nyomtatvány az MDLSZ honlapról letölthető). Kell személyi igazolvány + lakcímkártya is az ügyintézéshez. A 30-60 nap ügyintézési idő alatt közben kijönnek megnézni a fegyverszekrényt / tárolóhelyet.

8. Fegyverszekrény

Lemezszekrény, falhoz rögzítve, külön zárhatóan a fegyver és külön zárhatóan a lövedék. A fegyverszekrénynek az általad állandón lakott lakásban kell elsősorban lennie, de lehet munkahelyen is, ha minden nap ellenőrizhető az épsége.

9. Megszerzési engedély.

Kb 30-60 nap múlva szólnak telefonon a rendőrégről, hogy mehetsz a megszerzési engedélyért. Bemész, odaadnak egy papírt, aminek 3 része van. Ez a megszerzési engedély sorszámozott, ne hagyd el!!! 90 napig érvényes, 90 napod van a lőfegyvernek minősülő (tehát 7,5 J feletti) légfegyver megszerzésére. A léglőfegyver tulajdonképpen 7,5 J felett bármekkora erejű lehet (akár 40 J), de az FT versenyeken csak maximum 16,3 J-al lehet elindulni.
Ha külföldről akarsz fegyvert venni, akkor kérd meg a nemzetközi megszerzési engedélyt is a rendőrségen!!! (16-os nyomtatvány, később is kérhető a megszerzési érvényességi idején belül.) 

10. Puska megszerzése/megvásárlása.

A megszerzési engedéllyel megveheted a léglőfegyvert. Megvételkor az eladó kitölti a megszerzésit, és letépi a megszerzési szelvény egyik csíkját, kettő nálad marad. Ha boltban, vagy fegyvermestertől veszed a puskát (pl átalakítás vagy felszabályozás után) akkor mindenképpen kell legyen egy magyar műszaki tanúsítvány a fegyverhez. Ha nincsen ilyen hozzá, akkor is jogszerűen birtoklod már a fegyvert a megszerzési engedéllyel, de neked kell elvinni a PKLV-hez (Magyar Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft, Budapest III. Gyöngysor utca 6.). Csak ez az egy hely van Magyarországon, ahol egy napon belül elvégzik a szükséges vizsgálatot.

11. Fegyver megfelelőségi igazolás

A fegyver rendőrségi beíratásához kell még egy igazolás a sportegyesületedtől, amit az MDLSZ-szel is alá kell íratni. Ez arról szól, hogy a fegyver alkalmas sportcélra. Ez a nyomtatvány is letölthető az MDLSZ-től.

12. Fegyver beíratása

A fegyver megvásárlásától számított 5 munkanapon belül be kell íratnod a fegyvert a rendőrségen!!! Ekkor állítják ki a fegyvertartási engedélyt, ha még nem volt, és belevezetik a fegyver adatait. Ehhez a beíratáshoz kell a személyi igazolvány, a fegyver maga, a megszerzési engedély, a műszaki tanúsító kártya, és a szövetségi megfelőségi igazolás.

13. Fenntartás

Ahhoz, hogy megmaradhasson a fegyver, évente be kell mutatni a rendőrségen a sportorvosi igazolást, meg kell tartsd az egyesületi tagságodat valahol, minősítést kell lőnöd és kellenek a versenyengedélyek. A fegyvertartási engedély 5 évig érvényes. Ha lejár a műszaki érvényesség (10 évente) akkor azt is meg kell újítani.

Jó sportolást!!!

Szerkesztette: Dr. Békési László

Eseménynaptár

H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
2023. június 10.
Hercules Kupa 2. forduló Árkusi lőtér, Tiszakécske
Rendező: Hercules Fiai Honvéd SE
Versenykiírás
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
2023. június 25.
KFC Kupa 2. forduló Mogyoródi lőtér
Rendező: Káposztásmegyer FC Sportegyesület
26 27 28 29 30 1 2
export
Naptári események exportálása
iCal formátumban (Google naptár, Outlook, stb.)
2023 eseményei
2023 június eseményei

Aktív témák a fórumon

  • 2023. április 08. 15:03 Puskatok (hétésfél)
Copyright © 2023 Magyar Field Target Szövetség. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete